LATEST ARTICLES

Deri më tani nuk më është e njohur se ndonjëri nga akademikët shqiptarë nga fusha e historiografisë, gjeografisë, gjuhësisë, filologjisë, antropologjisë, arkeologjisë, udhëpërshkruesve etj. ta kenë dhënë shpjegimin adekuat për «Mollën e Kuqe». Po ashtu, si zakonisht në popull kanë...
Sipas një italiani të quajtur Petruzi, në një letër dërguar Senatit të Venedikut, jepen disa karakteristike më parë të panjohura për heroin kombëtar të shqiptarëve, Gjergj Kastrioti Skënderbeu. Sipas Petruzit, bashkëkohës i Skënderbeut që e kishte parë disa herë në...
Në Bosnje janë zbuluar disa piramida, të cilat rezultojnë të jenë ndërtuar nga ilirët. Për nga mënyra sesi janë ndërtuar, ata janë tejet të sofistikuara, gjë e cila ka befasuar shumë ekspertë. Sipas historianit dhe arkeologut amerikano-boshnjak, Sam Semir Osmanagiç,...
Do ta padisin Serbinë në Gjykatën Ndërkombëtare në Hagë Shqiptarët muhaxhir të Sanxhakut të Nishit e që janë në Turqi, Shqipëri, Maqedoni, Malin e Zi, Serbi, Kosovë e shtete të tjera duan që të shkojnë në vizitë në 765 vendbanimet...
Ne nuk largohemi nga toka jonë, me këtë rrojmë, këtu hapim varret”. “Pellazgët kanë folur dhe shkruar shqip”, Kur gjysma e botës “fliste shqip” Kohët e fundit kanë dalë shumë studiues, historianë dhe pellazgollogë amatorë që me hipotezat dhe argumentet e tyre,...
Nga Aurenc Bebja*, Francë – 3 Shtator 2019 “Excelsior” ka botuar, të martën e 15 tetorit 1929, në faqen n°6, fotografitë e ceremonisë së përvjetorit të parë të kurorëzimit mbret të Ahmet Zogut, të cilat, Aurenc Bebja, nëpërmjet...
Nga Aurenc Bebja*, Francë – 1 Shtator 2019 “Excelsior” ka botuar, të enjten e 6 shtatorit dhe të premten e 7 shtatorit 1928, në faqet n°6, fotografitë e ceremonisë së shpalljes mbret të Ahmet Zogut, të cilat, Aurenc Bebja,...
Shkruan: Shqipe HOXHA The origin of the name Bellerophon is Illyrian. A Guide to the Ancient World: A Dictionary of Classical Place Names -by Michael Grant. Geoffrey Kirk thotë se "Βελλεροφόντης do të thotë 'vrasësi i Belleros" Belleros mund të ketë qenë...
Shkruan: Shqipe HOXHA Ky emër rrjedh nga emri ,,Greqishtja e Lashtë,, Eleuthérios (Ελευθέριος) ", që do të thotë" i lirë, çlirimtar ". Emri u përdor si epitet për Dionysin, për aftësinë e tij për të liruar burrat përmes përvojës së ekstazës,...
Shkruan: Fahri XHARRA Të shikojmë një ngjarje historike shumë të lashtë e cila luhej mu në tokat dardane. Lexojeni dhe mendoni mirë sepse qëllimi i këtij shkrimi është që të mos mashtrohemi mu si dardanët e Trojës nga një kalë-...