SHPËRNDAJE

Mediat njoftojnë se në lokalitetin Viminacium janë gjetur pllaka të arta dhe të argjendëta,me shkrime në një gjuhë ,për arkeologët të panjour për ta.Dhe udhëheqësi i ekipit të arkeologëve që bënë gjurmimin,Koraq,ka thënë se ato kanë origjinë nga shekulli i 4.Të erës së re.
5b8057c49f3d6ba9e972e7cd757e155e

Viminacium ishte një qytet ose më mirë të themi kryeqytet i provincës romake Moesia dhe ia asja Moesia Superior,i cili gjendet 12 km nga vendbanimi Kostolac në lindje të Serbisë së sotme.

Sipas tij,e veçantë e këtyre pllakave të zbuluara është aty se njëri tekst është i kombinuar nga simbolë të ndryshëm,përderisa në tjetrin kemi alfabet i ashtuquajtur i vjetër “Grek”,por me një gjuhë të pa njohur.Dihet se në ato kohë përdoreshin dy shkrime ai latin ose “Grek”.

Dhe të shtojmë se këto shkrimet e pa njohura për arkeologët, a ishin dhe a janë në të vërtetë gjurmë të civilizimit të ngelur post pelasgë në trungun Iliro-Dardan kur dihet se në ato vise jetonin Dardanët .

Mbretëria Dardane doli në skenën historike në shek. IV p.e.sonë dhe u bë një prej faktorëve relevantë, politikë dhe ushtarakë në Evropën Juglindore gjatë shekujve III-I p.e.sonë Shteti i Dardanisë, duke i bërë sfidë dominimit romak për një kohë të gjatë, ra nën pushtetin e Perandorisë Romake dhe iu bashkangjit Provincës së Mezisë së Epërme (Moesia Superior) në vitin 44 e.sonë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here