SHPËRNDAJE

EPIRI ËSHTË VETË SHQ-IPËRI.
SHQ-IPËRA ËSHTË VETË EPIR.

(Edwin Jacques)


Atlasët antik e mesjetare kan definuar gjithnjë territorin e vjetër shqiptarë që pas shpërberjes së Mbretërisë Ilire me emertimet Epir e herë Shqipëri, e herë të dyja pernjeher, sipas historianit (Edwin Jacques)
Ndërsa vetë Gjergj Kastrioti në leterkembimet e tij mbiquante veten dhe sundimtar i Shqipërisë po dhe i Epirit, ai asnjeher nuk i ndante këto dyja, duke i konsideruar të dy emertimet si një emertim të përbashkët për atdheun e tij, Skenderbeu konsideronte popullin e tij dhe veten pos tjerash si pasardhes i Pirro Epirit.
Edwin Jacques, ne librin “History of Albanians from prehistoric times to the present” shqyrton teorinë nese vetë fjala SHQIPERI në fakt është një derivatë i plotësuar i emertimit Epir, formuar aty pas epokës së mesjetës së vonë nga vendasit, një verzion që ngerthente ne vehte te dy emrat per vendin, fjalën e Epir, që ne verzionin e mocëm toskë quhej ‘Eper’ ose ‘Iper’, pra “Iperi’ ose ‘Eperi’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here