SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Hyllus / Hyllos është gjithashtu emri i një djali të Heracles,

Hyllus ose Hyllos ishte emri i lashtë i një lumi të Azisë së Vogël. Është një degë e lumit Hermus, në Lidia, që rrjedh në Hermus nga veriu.

Homer. Iliad, xx. 392; Herodotus. Histories, i. 80; Pliny. Natural History, v. 31.

Në kohën e Strabonit, lumi quhej Phrygius.

Strabo. Geographica, xiii (p. 626).

Në mitologjinë pellasge Hyllus gjithashtu Hyllas ishte biri i Heracles dhe Deianira,

Hesiod, Catalogue of Women fr. 25.17–19.

Hermusi është zot i lumit Hermus (lumi Gediz modern) që gjendet në rajonin Egje të Lidisë (Turqia moderne). Ashtu si shumica e perëndive të lumenjve, ai është djali i Oceanus dhe Tethys. Ai ishte babai i nimfave Lydiane.

Hesiod. Theogony, 334.

Hermosi veçoi Aeolinë nga Ionia, me përjashtim të Phocae Ionike, e cila ishte në veri të Hermus. Lugina e Hermusit ishte zemra e Perandorisë së lashtë Lydiane dhe me pamje nga lugina ishte Sarda e Lidisë.

Saitta (or Saittai) was in eastern Lydia, in the triangle between the upper Hyllus river (modern Demirci Çayi) and the Hermus river (modern Sidaskale).

River Gediz in its downstream section crossing en:İzmir Province in western Turkey

Mathura statue of Herakles strangling the Nemean lion.Also: Today in the Kolkota Indian Museum.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here