SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Legjenda thotë se nymfa Herkyna ishte duke luajtur me Persephone, e cila u largua dhe u fsheh brenda një shpelle,prapa një shkëmbi, kur dy vajzat zhvendosën shkëmbin, uji filloi të buronte dhe u krijua një lumë.

Skulptura që përfaqëson këtë mit gjendet në ujërat e Herkynës

Në bregun e rrënojave u ndërtua një tempull, me statujën e një vajzë që mbante një patë në dorë; dhe në shpellë kishte dy statuja me shkopinj të rrethuar nga gjarpërinj, Trofoni dhe Hercyna, të ngjashme me statujat e Asclepius dhe Hygeisë. (Paus, i 39. § 2.)

Hercyna themeloi adhurimin e Demeter në Lebadeia, e cila mori mbiemrin e Hercyna. (Lycoph. 153, me shënimin e Tzetzës.)

Hercyna u adhurua në Lebadeia të përbashkëta me Zeusin, dhe sakrificat e ofruara për të dytë ishin të përbashkëta. (Liv. Xlv. 27.)

Herkyna river

Bridge over river Herkyna in Livadeia.1929

PERILLA, F[rancesco]. Mistra. Histoires franques-byzantines-catalanes en Grèce = notes d’art et de voyages. Dessins-aquarelles-photogrohies de l’auteur, Athens, Éditions Perilla [1929].

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here