SHPËRNDAJE

Kleopatra nuk ishte egjiptiane, por ishte maqedonase, si e gjithë familja e saj që rridhte nga një prej 12 gjeneralëve të Aleksandrit të Madh, që pas vdekjes së tij e kishin ndarë mbretërinë mes vedit.

Ajo ka lindur në vitin 69 para Krishtit (69 –30 BC) dhe ishte e bija e Faranonit Ptolomeu i 12-të, i cili i përkiste kësaj loze.

Tek e fundit, kush ishte Egjipti i vjetër?

(La Dinastía Ptolemaica descendía de una larga dinastía de soberanos macedonios que habían reinado sobre los egipcios desde la muerte del conquistador Alejandro Magno y a los que se conocía con el nombre de Ptolomeos Lágidas.

Se cree que Ptolomeo XII era hijo natural de Tolomeo X y de madre desconocida, no fue reconocido como rey por Roma hasta 59 a.n.e. un año más tarde fue expulsado de su país por la anexión de Chipre por Roma.

Aulo Gabino, el procónsul de Siria, lo reinstaló en su trono en 55. Su condición de hijo bastardo hizo que durante todo su reinado hubiera de buscar fuertes apoyos en Roma (potencia hegemónica del momento) para contrarrestar esa insuficiente legitimidad regia).

Pra Kleopatra lindi në Egjipt dhe familja e saj e kishte origjinën maqedonase nga loza e Ptolomejve, njërit nga 12 gjeneralet e Aleksandrit të madh. Pa vdekjes së Lekës së Madh Ptolomeu i Parë në vitin 323 para Kr. e mori në duar timonin e mbretërve që zgjati afro tre shekuj.

Si çdo familje mbretërore dikur, ashtu edhe Ptolomejt martoheshin brenda familjes së tyre duke e ruajtur kështu “pastërtinë e gjakut të pastër”. Me dhjetë paraardhës të Kleopatrës e ruanin neun familjar duke u martuar me kushërinj të afërm.

Propaganda romake e lidhte suksesin e armës së saj politike me bukurinë e saj, duke e përdorur trupin e saj për fitore, por shënimet flasin që ajo i fliste dhjetëra gjuhë dhe ishte e edukuar në matematikë, filozofi, oratori dhe astronomi. Burimet egjiptiane zbulojnë që ajo kishte ngritur shkollarë të ndryshëm dhe punonte me ata.

Në monedhat e gjetura me fytyrën e saj tregohet jo pa qëllim me tipare mashkullore, për të treguar kështu forcën, potencialin dhe fuqinë qeverisëse që kishte.
Në këtë rast duhet potencuar edhe një fakt që ajo nuk ishte greke, por maqedonase e lozës së Aleksandërit të Madh

Referencat: http://www.smithsonianmag.com/history/ëho-was-cleopatra
– Western civilisation:ideas, Politics, and society by Marvin Perry
– Plutarch, Life of Antony 25-29; Appian, Civil Wars 5.8-11;
– Melissa Gray (2010-06-30). “Poison, not snake, killed Cleopatra, scholar says – Cleopatra died a quiet and pain free death, historian alleges.”
-http://www.egitoantigo.net/cleopatra-a-ultima-rainha-do-egito.html

Nga Fahri Xharra

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here