SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Agrona ishte perëndeshë britanike e betejës dhe therrjes. Zoti Uells Aeron kishte nxjerrë emrin e tij prej sajë.

Agroná was the British goddess of battle and slaughter. The Welsh god Aeron had derive his name from her.

Nëse Aeron, siç sugjerojnë disa prej tyre është një version i emrit Aeron, perëndeshës së luftës që rrjedh nga Agrona, atëherë lidhja me luftën dhe sakrificën shpjegohet më lehtë

Agrona ishte një emër hipotetik i rindërtuar Proto-Celtike për lumin Ayr në Skoci, më vonë i aplikuar në lumin Aero në Uells.

Kërkesa ishte gjuhësore dhe së pari u shfaq në Celtice emërtimi i vendit/ Placenames of Scotland (1926) të William J. Watson.

Watson, William J: The Celtic Placenames of Scotland. Birlinn Ltd, 2004. ISBN 978-1-84158-323-5

Watson sugjeroi që lumi Ayr në Skoci mund të kthehej në një perëndeshë hyjnore proto-keltike ‘të lumenjve të therrjes , dhe se emri i hyjnisë ishte Agrona.

Matson, Gienna: Celtic Mythology A to Z, page 1. Chelsea House, 2004. ISBN 978-1-60413-413-1

Dy vjet më vonë Eilert Ekwall në Emrat e Lumenj të tij në anglisht (Oxford University Press, 1928, rishtypur në vitin 1968) rrjedhën e lumit Ayr e merr thjesht nga rrënja Ara.

Sidoqoftë, në kujtesën historike, kuptimi i kundërt i lumit Aeron ishte, pasi Pughe’s Dictionary of the Language Welsh thotë se emri i Aeron për lumenjtë që jetojnë në Uells do të thotë: “mbretëresha e ndriçimit”.

William Owen Pughe, A Dictionary of the Welsh Language: Explained in English, Volume 1, 1803, page 23.

William Camden ka shkruajtur:

Lumi Dee, i quajtur në Dava Latine, në Dyfyrdwy britanike, dmth, uji i Dwy, lind nga dy burime në Uells,

Për dwy në gjuhën e tyre nënkupton dy. Megjithatë, të tjerët, duke vëzhguar edhe kuptimin e fjalës, e interpretojnë atë ujë të bardhë, i japin ujë Perëndisë ose ujit hyjnor.

Por edhe pse Ausonius vëren se një Pranverë e shenjtëruar ndaj zotave u quajt Diuvona në gjuhën e lashtë të Gaulës dhe në kohët e vjetra të gjitha lumenjtë u quajtën Διοπετεῖς dmth. Zbritën nga Qielli.

The River Dee – Thoughts on Aerfen Part One

The Dee near Glyndfrdwy

Roman altars at the Temple of Mithras, Carrawburgh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here