SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

BIA/S ka lindur në Priene dhe ishte biri i Teutamusit

Priene ishte një qytet i lashtë i Jonit sot provincë e Aydınit në Turqi.

Ai thuhet se është dalluar për aftësitë e tij si avokat dhe për përdorimin e tij në mbrojtje të së drejtës.

Në lidhje me të cilën Demodiku i Aleriusit tha këto fjalë: “Nëse je gjykatës, jepni një vendim prienian”

Herakliti iu referua Bias si “një njeri me shumë konsideratë se çdo njeri”.

Një nga shembujt e mirësisë së tij të madhe është legjenda që thotë se Bias pagoi një shpërblim për disa gra që ishin marrë të burgosura.

Pas edukimit të tyre si bijat e tij, ai i dërgoi ata në Messina, atdheun e tyre dhe tek etërit e tyre.

One of the examples of his great goodness is the legend that says that Bias paid a ransom for some women who had been taken prisoner. After educating them as his own daughters, he sent them back to Messina, their homeland, and to their fathers.

Diogenes Laertius, i. 82

Qyteti i dha atij një varrim madhështor dhe të gdhendur në varrin e tij.

The city gave him a magnificent funeral and inscribed on his tomb

Diogenes Laertius, i. 85

The Temple of Athena was started by Mausolus but completed by Alexander the Great, who hired the great architect Pytheos to complete the design and construction. It is the largest temple in Priene.

Hermaic pillar representing Bias of Priene, Vatican Museums

The Temple of Athena with the cliff side of the acropolis in the background.

Hermaic pillar representing Bias of Priene, Vatican Museums

Bouleuterion

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here