SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

Justiniani lindi në Bederiana të Dardanisë në vitin 482.Vdiq në Konstandinopojë më 14 nëntor të vitit 565.

Historiani U. Sestonin thotë: “Një numër i madh senatorësh qenë nga Iliria, sikurse edhe nga gjysma e dytë e shekullit III, perandorët qenë gjithmonë nga Iliria”

Libri Ndërtimet i Prokopit është një katalog i veprës ndërtuese të Justinianit.

Ja si shkruan Prokopi për Shën Sofinë, ndërtimi i së cilës zgjati pesë vjet, në vitet 532-537:

Shën Sofia shkëlqen me një vezullim kaq mahnitës, sa njeriu do të thoshte se ajo nuk ndriçohet nga rrezet e diellit, por e mban në vetvete burimin e dritës”.

Kostoja përfundimtare e Shën Sofisë kaloi në 145052 kilogram ar dhe në të shërbenin rreth 500 klerikë.

Shene Sofia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here