SHPËRNDAJE

Serbët, ardhacakët e vonëshëm duke falenderuar ndarjen e kishës (1054),i gjetën në këto anë edhe shqiptarët ortodoks. Kishte edhe katolik por edhe kripto-katolik. Faktet flasin, dokumentet edhe pse përditë e më shumë në praninë tonë zhduken, ato janë.

Shkruan: Fahri XHARRA

E dini që me 13 korrik 2003, Patrikana e Pejës është vënë nga UNESCO-ja në listën e pasurive të mbrojtura botërore., si trashëgimi historike serbe ?

The precise date of the foundation of the Patriarchate is unknown.Pra data e vëetetë e ndërtimit të këtij monumenti të lashtë shqiptar historik është i pa njohur . Se kisha ishte shqiptare nuk ka dyshim . Ishte shqiptare bile deri vonë deri në kohen turke të Mehmet Pashë Sikoloviqit-(MEHMED PASA SOKOLOVIC, OBNOVITELJ PECKE PATRIJARSIJE – rindertuesi i i patrikanes së Pejes .

Ishte shqiptare deri vonë në ditet tona , deri sa turku na bëri që të urrejmë vetvetën. Serbi-shtirësi , turku –bërësi, shqiptari- humbësi (Sredinom XVI veka, 1557 godine, patrijarh Makarije Sokolović obnavlja patrijaršiski presto)themelet_argument_shqiptareine_fahriu

Pra në mesin e shek. XVI , 1557 patriarku Makarie Sokoloviq ( vëllau i Mehmet Pashë Sokolloviqit) . Ta kemi të qartë , se Kishat ortodokse edhe ato shqiptare si kjo e Pejes ishin të mbrojtura nga Sulltani , Ishte koha e Sulltan Selimit II , te birit te Hyremit dhe Sulejmanit të Madhërishëm. Shqiptarët e mbanin plisin e bardhë edhe në atë kohë edhe të Sveti Saves , por edhe në kohën e Solloviqëve,varrimi_shen_saves_fahriu

Shqiptarët e shkekullit 13- ishin edhe ortodoks ose kriptokatolik , dhe Kishat ishin të tyre – dokument i gjallë freskat e mbrendshme dhe të jashtme të Kishës . Dokument edhe më bindës shkatërrimi i tyre me qellim nga serbet për të humbur gjurmët shqiptare .

(“Edhe nje informacion shtesë që shumë pak njerzë e dinë pse u lejua ngjyrosja e Manastirit te Pejes me ngjyrë te kuqe ( te mbulohen simbolet e gdhendura Shqipetare) dhe pse u lejua te ndertohet godina e gjykates ne Gjakove ( kur mendohet se aty ishin varreza te ortodoksëve Shqipetar nga Gjakova)???? Keto dy taste duhet te hulumtohen nga Arkeologet dhe historians sa me shpejt!!!rrushi_motive_stella_fahriuafresk_shkaatrr_fahriuafresk_i_demtuar_fahriuafresku_hy_shkat_fahriuafresk_jashtem_dem_fahriu

Keshtu me kesi maskarenjesh e shpirtera te shitur jo vetem qe na u zhduke nje pjese e mire historise faturen e te ciles sot po e paguajme , tentohet te zhbehet edhe ky komb qe ka mbete keshtu i ndare ne 4 fe e disa sekte!!!!! Linde pyetja te ciles veshtire ti ipet pergjigje tani kur na mungojne faktet pasi tipa si Qosja u munduan ti zhbenin tere kohes bile edhe sot !! :

Skenari eshte i thjeshte , A ka xhami me te vjeter se Manastiri i Deqanit , JO , atehere sipas Qoses e ndjeksve te tijë i bie që ne të jemi ardhacak!!!! ( nga Merita Demiri ) )

kisha_themme_shqiptare_fahriu

(Nga inf e fundit qe ju kam ndjekur,per mbulimet dhe lyerjen e qellimshme te detajeve dhe gdhendieve te shenjave historike te manastirit te Pejes,vertet duhet te protestojne historianet ,politikanet dhe ministrite e kultures dhe prokuroria per fallsifikimin e objekteve te vjetra qe tjatersojne dhe zhdukin fillesat e ndertimeve te te pareve tane…N.q.se akademiku I nderuar prof .

patriarkana_sateliti_fahriuRexhep Qosja qendron indiferent perballe ketyre fakteve,ka ardhur koha “Kronos”te shprehet se cila eshte strategjia e tij per kahun e Kosoves drejt Europes apo do ta gozhdoje perfundimisht ne mentalitetet lindore te mesjetes….Kronos….( e kerkon KOHA).. nga Jani Tane.).patriarkan_sot

(Foto prej vizites time ne Patrikanen e Pejes në Nëntor të vitit 2015 shihet kjart shkatërrimi i qellimshëm i muraleve te vjetra ne muret e objektit si jasht po ashtu edhe mrenda saj dhe ishin ne panik apo te tmerruar nuk lejonion te fotografohet apo te pytet diqka rreth Patrikanes.

afreska_dem_fahriuMrenda shiheshin muret e goditura me dalta per zhdukjen e muraleve me simbole Iliro-Shqiptare,Nese kish qenè e tyne siq pretendonin ata nuk do te lejonin e vinte ne ket gjendje dhe milionat do te derdheshin per restaurimin e tyre.

guri_varrit_fahriuSa i perket ngjyres dihet shum mir qe e kan ber per ta ndryshuar identitetin e saj Origjinal me qellim te personalizohet ne Kishë te tyre : nga  Agim Zhuti )

Patrikana e Pejës ka filluar së ndërtuari edhe një mur rrethues. Si edhe më parë, kur kishte ndërtuar një mur mbi 3 metra të lartë dhe mbi 500 metra të gjatë.

afresku_patriarkana_pejes_fahriuPra  shqiptar të nderuar , shkatërrimi i freskave të para , te fillimit në muret e jashtme dhe te mbrendshme të manstirit , ngjyrosja e mureve të  jashtme të të gjithë objektit flet shumë.

Serbët , ardhacakët e vonëshëm duke iu falemnderuar ndarjse së kishave (1054  )i gjetën në këto anë edhe shqiptarët ortodoks.

themelet_percj_fahriuKishte edhe katolik por edhe kripto-katolik. Faktet flasin , dokumentet edhe pse përditë e më shumë në praninë tonë zhduken , ato janë.

Më vjen keq që asnjë prijës fetar shqiptar musliman nuk e tha që këto objekte i takojnë trashëgimisë dhe kultures së lashtë shqiptare .

Nejse , e themi ne të tjerët që nuk jemi të mvarur as  nga Beogradi e as nga Sytambolli. Një porosi serbëve : Kishat ortotokse të Kosovës janë shqiptare .

Fotot:Agim Zhuti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here