SHPËRNDAJE

Shkruan: Aleksander HASANAS

Kur dihet se ne gjuhen e pergjithshme latine: Abat = kryemurg ~ Kryeat.
Nderkohe mbreti frigjian i Misos quhej ABBATIO dhe ne gjuhen greke ashtu duke ju referuar emertimit: BASIL = VASIL (Mbret) atehere kjo monedhe e lashte 2200 vjeçare duhej te lexohej sipas “greqishtes” AVVATIO. Por ja qe historia e lashte njerzore nuk njeh ndonje mbret Frigjian me emrin Avvatio.
Atehere kjo monedhe ne cilen gjuhe eshte shkruar dhe çdo te thote Abbatio?
Kujtojme se ‘Bato’ ishte nje nder Mbreterit Ilirë (me kuptimin “bir i atit”; i perzgjedhur ‘BAT-O’)

Phrygian, Abbaitis Æ22. Shekullin e 2 pes. Kreu i Zeusit të drejtë / Thunderbolt, ΜΥΣΩΝ mësipërme, ΑΒΒΑΙΤΩΝ nën; të gjitha brenda lisi kurorë. BMCRE 1; SNG Copenhagen 2; SNG Von Aulock 3329. 7.51g, 22mm, 1H.

Phrygia, Abbaitis Æ22. 2nd century BC. Laureate head of Zeus right / Thunderbolt, ΜΥΣΩΝ above, ΑΒΒΑΙΤΩΝ below; all within oak wreath. BMCRE 1; SNG Copenhagen 2; SNG von Aulock 3329. 7.51g, 22mm, 1h.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here