SHPËRNDAJE

Shkruan: Shqipe HOXHA

The origin of the name Bellerophon is Illyrian.

A Guide to the Ancient World: A Dictionary of Classical Place Names -by Michael Grant.

Geoffrey Kirk thotë se “Βελλεροφόντης do të thotë ‘vrasësi i Belleros” Belleros mund të ketë qenë një emer Lycian, i një Demoni lokal, ose një emër korinthase fisniku-Bellerophon.

lliada vi.155-203, përmban një tregim për babain e Bellerophon se ishte Glaucus-Glauku, i cili ishte mbreti i Korintit dhe biri i Sizifit. Bellerophon e Sarpedon, luftuan në Luftën e Trojës.

Fama e Bellerophon u rrit, kështu që e bëri arrogancën e tij. Bellerophon mendonte se për shkak të fitores së tij mbi Chimera, se ishte një perëndi e meriton të fluturojë për në malin e Olimpit, në fushën e perëndive. Megjithatë, ky mendim ka zemëruar Zeusin duke shkaktuar Bellerophon të bie në Tokë.

Parallels are in the myths of Icarus and Phaeton

Pegasus ka përfunduar fluturim për në Olimp, ku Zeus përdorur atë si një kalë paketë të rrufeve e tij. Në rrafshinën e Aleion ( “endacak”), Bellerophon (i cili kishte rënë në një shkurre me gjemba) e jetoi jetën e tij në mjerim, si një i verbuar, vetmitar i çalë, i pikëlluar derisa ai vdiq.

Pindar, Olympian Odes, xiii.87–90, and Isthmian Odes, vii.44; Bibliotheke ii.3.2; Homer, Iliad vi.155–203 and xvi.328; Ovid, Metamorphoses ix.646.14225475_328595960810631_1129752560480042123_n-1

Në Tlos, pranë Fethiye, në Turqinë e sotme, në Lycian e lashtë, ekziston një varr me një gdhendje një njeriu i hipur ne një kalë me krahë. Kjo është deklaruar në vend si varri i Bellerophon.14192699_328596060810621_7244918285428137306_n

The Corinthian hero Bellerophon with the winged horse Pegasus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here