Gjuha shqipe – ajo e Dritës …

Արեւախաչ, արեւ janë “Dielli” + խաչ xác “kryq”, “cross e diellit”), [49] [52] [53] greko-romake, ilire, etruske, Baltic, Celtic, gjermanike dhe sllave. [1]

Origjina e vërtetë e svastika dhe çfarë do të thotë ?

Për habinë e shumë, “Nazi”, simboli nuk ishte një dizajn origjinal. Fotografia ishte vjedhur nga India. Edhe pse vetë (ose variacione të saj), simbol mund të gjenden në të gjitha kulturat e vjetra në mbarë botën.

Fjala “svastika” vjen nga fjala Sanskrit ‘Suastika “. Kjo do të thotë shumë gjëra, disa prej tyre, fat të mirë, mirëqenies, paqes, përjetësinë dhe kështu me radhë. Ajo është ende e përdorur gjerësisht në Indi sot. Në mënyrë të veçantë në Hinduizmi, Budizmi dhe Jainism.

Svastika, simbol i “mirëqenies” për hindutë

Svastika (Bali) ose svastika (në Indi) është një term që vjen nga Sanskrit Su ( “të mirë”) dhe Asti ( “Kjo është”) dhe i cili afërsisht përkthehet në “mirëqenien”; ajo gjithashtu mund të thotë “duke sjellë fat.”

Louis Frederick, në e tij Fjalorin e qytetërimit indian , thotë se ajo është një ” kryq të fuqishëm e të cilit katër bare terminal në kënde të drejtë janë zakonisht të orientuar në të djathtë “, e cila është menduar për të përfaqësuar diellin dhe revolucionin qendra e lëviz.

Indianiste saktë kur këto bare janë të orientuara në të majtë, kryqi është quajtur sauvastika , dhe atëherë do të jetë një shenjë negative. Nëse svastika është me origjinë indiane, e saj të parë nga Azia e Vogël mund të jetë, ajo lidhet me një shenjë magjike që simbolizon forcat kozmike që daton -4000 ose -5000 pes.

Svastika më e hershme është zbuluar në Mezine, Ukrainë, e skalitur në një figurë fildishi, me origjinë mbi 12 mijë vjecare.

Në budizëm, svastika është simbol i fatit të mirë, begatisë dhe bollëkut, si dhe përjetësisë. Ajo lidhet direkt me Budën dhe mund të gjendet në statujat dhe këmbët e tij si dhe në zemrën e tij. Thuhet se ajo përmban mendjen e Budës.

Në muret e katakombeve kristiane në Romë, simboli i Svastikës shfaqet në krah të fjalëve “Zotiko Zotiko”, që do të thotë “Jeta e jetës”. Mund të gjendet gjithashtu në kishat shkëmbore misterioze të Etiopisë, dhe në ksiha të tjera përreth botës.

Në legjendat nordike, Odini paraqitet që ecën nëpër hapësirë si një disk rrotullues apo një svastikë që sheh poshtë mbi gjithë botët. Në Amerikën e Veriut, svastika përdorej nga Navajot. Pitagora përdorte Svastikën me emrin “Tetraktis” dhe ishte një simbol që lidhte tokën dhe qiellin, me krahun e djathtë që shihte qiellin dhe të majtin Tokën.

Ajo është përdorur nga fenikasit si simbol i Diellit dhe ishte simbol i shenjtë që përdorej nga priftëreshat.

Më 25 dhjetor, ne festuam dhe do të festojmë si çdo vit Krishtlindje. Megjithatë, vetëm kjo nuk është dhe nuk duhet të jetë lindja e ditës së Krishtit.

Pas rifillimit të themi viti zero kishat e ndryshme të hershme të krishtera kanë festuar Krishtlindjet në data të ndryshme, ndërsa disa edhe nuk e festojnë fare. Klementi i Aleksandrisë, i shekullit të dytë AD, është i pari që përmend festimin e Krishtlindjeve dhe na informon se disa festojnë Krishtlindjet më 20 maj dhe të tjerët më 19 ose 20 prill. Clementi vet festoi Krishtlindjet më 17 nëntor, ndërsa dëshmitarë të tjerë na informojnë se festimi i Krishtlindjes kremtohet edhe më 25 mars dhe 29 shtator.

Festimi i Krishtlindjeve më 25 dhjetor filloi në Romë, ku të krishterët e parë të përfundojnë pushimet e tyre fetare në mënyrë të fshehtë në grupe të vogla në katakombet ndërsa⇝ romakët ishin zënë me festimet e tyre të Saturnalia.

Sol Invictus: Pamposhtur Sun, zot i Romakëve. Ai tha se kulti i tij më vonë përkojnë me Krishtlindjet.

Në Persi, 25 dhjetori u festua si dita e lindjes së Zotit “Sun-mbret“Mitra, ndërsa në vitin 275 pas Krishtit Perandori romak Aurelian prezantuar këtë festival në të gjithë Perandorinë Romake.

Në të njëjtën kohë, ≼grekët≽ e lashtë festuan vrenjtur dhe Dionysia, si dhe Epifani ose Epiphany e perëndisë Diellit: Phoebus-Apollo.

Festime të cilat pushtuan tërë botën greko-romake. Duke filluar me (Βρουμάλια) Vroumalia, nga 24 nëntori deri më 17 dhjetor dhe të ndjekur Saturnalia, nga 18 deri më 24 dhjetor.

Në ditën qendrore të festimit të “Sol Invictus” më 25 dhjetor, të quajtur Dies Natalis Solis Invicti, festoi faktin e Komisionit të diellit, e cila kishte filluar përsëri për të shkuar deri në qiell kështu që ditët bëhen gjithnjë e më të mëdha. Sepse edhe për disa ditë para dhe pas ‘nga ana e dimrit “Dielli duket argosteketai në ekliptik gati është i gatshëm për të ndaluar.

Hera e parë që 25 dhjetori është themeluar zyrtarisht si një festë ditën e Krishtlindjeve ishte në mes të shekullit të 4 pas Krishtit gjatë perandorisë së Justinianit, në shekullin e 6, festimi i Krishtlindjeve u përhap në të gjithë Lindjen, përveç Armeni, ku përkujton Christmas mbajtur dhe Epiphany në 6 janar. Arsyeja kryesore që e bëri kishën për të identifikuar festimin e Krishtlindjes më 25 dhjetor, është përpjekja e Etërve, të tilla si A; “Të bëhet gradualisht Pope Gregory thotë 100% e festave kombëtare në të krishterë.”

Festimi i Krishtlindjeve, por në të njëjtën ditë që festa kombëtare Saturnalia tyre kishte efekte negative. Pse, pak nga pak, dhe në veçanti në mes të shekullit të 5-të dhe 8-të, shumë e papranueshme për traditat e kishës e festimeve të lashta të kaluara dhe të festës së krishterë dhe sidomos në Bizant “, ku njerëzit për të ndjekur me ekzagjerim dhe kjo është arsyeja pse Etërit e Kishës dhe kanonet e Sinodit ishin duke luftuar”.

Në 729 pas Krishtit edhe Papa Zakaria u detyrua për të ndaluar në mënyrë rigoroze festimet lloj Krishtlindjeve e Saturnit të lashtë dhe solsticit të dimrit më 25 dhjetor.

Në ditët e sotme, megjithatë, Dielli është në skajin më jugor më 22 dhjetor në vend të 25 dhjetorit- njohur dhe menjëherë fillon të rritet ngadalë përsëri në qiell.

Problemi fillon me kalendarin Julian që Julius Caesar futur në vitin 44 pes, për të korrigjuar gabimet e kalendarit të mëparshëm. Por Julian ishte dhe çfarë imperfections e veta sepse duke humbur një ditë në çdo 128 vjet. Pra, kalendari Julian kishte miratuar “Winter misionin Sun ‘, dmth solsticit të dimrit më 25 dhjetor, por me kalimin e viteve gabimi i vogël shtuar kishte shtyrë datën efektive të dimrit.

Pra, në vitin 325 pas Krishtit, ky vit ishte Këshilli i Nikesë, dimri ndodhë Komisionit më 22 dhjetor. Transferimi, megjithatë Solstice Winter vazhdoi pa u korrigjuar deri në vitin 1582, kur son dimrit ka ndodhur më 12 dhjetor. Pastaj, 13 Papa Gregori prezantuar një reformë të re, e cila është arsyeja pse kalendari të ri të quajtur Gregorian dhe të humbet vetëm një ditë në 4000 vjet.

Për të bërë një fillim të ri, i Reformës Gregorian shmangen pozicion kalendarin përpara në bazë të vitit të Sinodit të Nikesë në 325 AD dhe jo viti i futjes së kalendarit Julian në vitin 44 para Krishtit

Kjo është arsyeja pse solstik i dimrit ndodh sot më 22 dhjetor dhe arsyeja kryesore për festimin më 25 dhjetor tani ka humbur – vlerë.

Dennis P. Simopoulos
Drejtor nderi Eugenides Planetarium
Daily Journal, e diel, 11 December, 2016.

– See more at: http://www.espritsciencemetaphysiques.com/les-vraies-origines-de-la-swastika-et-ce-que-cela-signifie.html#sthash.HOHARe69.dpuf