Roman marble head of one of the Dioscurs, 2nd century AD, found in ancient Sirmium, present-day Sremska Mitrovica, Srem region, northern Serbia.Collection of Srem Museum in Sremska Mitrovica.

Sa do që grekët e mbas-Homerit u munduan të krijojnë një histori të re , duke e mohuar lashtësinë e tyre; si dhe romakët më vonë në të njejtën mënyrë, dolën si popull i ri “ i lashtë” dhe e krijuan historinë e tyre nga mësuesit grek , prapë së prapë brumi i historisë nuk mund të lindte i ri, dhe nga brumi i vjetër pjestar të të cilit ishin vet, e krijuan bukën e re, njeri në lindje e tjetri në perëndim dhe i filluan epokat e reja historike, të falsifikuara dhe të përshtatura sipas nevojave të tyre. Një fat i madh historik që në gatimin e ri nuk e morën plisin dhe si për çudi ai na mbeti neve si “ tapija “ më me vlerë historike me anën e të cilit e kaluara mijëra vjeçare nuk kishte mundësi të zhbëhej, por ajo , vetëm e ndërronte formen, emrin dhe paraqitek si pasuri e popujve që u krijuan.

Dardania dhe Myzeqeja ( Moesia ) në kohën romake

Nëse e shikoni foton e parë , njeriu me plis, me një plis shumë interesant, me diellin e Aleksandrit të Madh , i gjetur në Srem të Serbisë, pra afër Mitrovicës së Sremit, qytet ky që ka kaluar një histori të gjatë pellazge, ilire , disa qindravjeçare romake, turke dhe tani serbe ; por ishin tokat Dardane aso kohe dhe këso kohe.

Pra vëllezërit binjak Castori dhe Polluxi ( Dioskurët ) janë figura të mitologjisë geke dhe romake, binjakë e Zeusit ose Jupiterit ( romak ). Ishin figura gjysmë hujnore që shpëtonin çdo fatkeqësi në detëra ose në luftëra, gjithmonë me kuaj . Vëllezërit ishin nga Sparta por i kishin tempujt në Athinë dhe në Delos. Në anën tjetër ishin patronët e kalorësisë romake, e loznin një rol të madh në ceremonitë marciale të periudhës imperiale të Romes

Shikoni për grekët ishin Kastor dhe Polydeukes, të latinizuar Castori dhe Polluxi .
Derisi sa në Iliaden e vergjilit trajtoheshi si të vdekur, në Odisenë e Homerit spjegohet se njeri një ditë vdiste dhe tjetri rrnonte, diten tjeter ishite ndryshimi.
(From the 5th century BC onwards, the brothers were revered by the Romans, probably as the result of cultural transmission via the Greek colonies of Magna Graecia in southern Italy. An archaic Latin inscription of the 6th or 5th century BC found at Lavinium, which reads Castorei Podlouqueique qurois (“To Castor and Pollux, the Dioskouroi”), suggests a direct transmission from the Greeks; the word “qurois” is virtually a transliteration of the Greek word κούροις, while “Podlouquei” is effectively a transliteration of the Greek Πολυδεύκης.[28] The construction of)
Castor and Pollux (the Dioscuri), Capitoline Hill, Rome.

Roman statue of Dioscur. Marble. Perge. 2nd century AD. Antalya Archaeology Museum; Turkey. Against a white background. The statue is one of the twin brothers that together are called the Dioscuri which means sons of the God Zeus. Their names are Castor and Pollux.
Lexoni or shqiptar, ja disa referenca:

Bagnall, R. et al. The Encyclopedia of Ancient History. (Wiley-Blackwell, 2012) • Carabatea, M. Greek Mythology. (Adam Editions, 1997). Carpenter, T.H. Art and Myth in Ancient Greece. (Thames & Hudson, 1991).Claridge, A. Rome. (Oxford University Press, USA, 1998). Costantino, C. Roman Forum and the Palatine. (Electa, 2016).Carabatea, M. Greek Mythology. (Adam Editions, 1997). Carpenter, T.H. Art and Myth in Ancient Greece. (Thames & Hudson, 1991). Claridge, A. Rome. (Oxford University Press, USA, 1998). Costantino, C. Roman Forum and the Palatine. (Electa, 2016).Hope Moncrieff, A.R. Classical Mythology. (Senate, 1994).Hornblower, S. The Oxford Classical Dictionary. (Oxford University Press, 2012).

Fahri Xharra, 19.10.19
Gjakovë